Izguba voha je pogost simptom COVID-19

Čas za branje:
2 minuti

Nova študija potrjuje prvotna opažanja, da je izguba voha ali okusa lahko zgodnji opozorilni znak bolezni COVID-19.

O izgubi voha in okusa posledično okužbi COVID-19 so poročali iz vsega sveta, vendar brez uradnih študij, znanstveniki niso mogli ugotoviti pogostnost simptomov pri okuženih. Nova študija, objavljena 12. aprila v “International Forum of Allergy and Rhinology” odkriva, da sta izguba voha in okusa pogosta začetna simptoma pri bolnikih z blažjim potekom okužbe.

V študiji so Yan in sodelavci obravnavali 1480 pacientov testiranih na koronavirus SARS-CoV-2, ki so kazali znake okužbe zgornjih dihal podobne kot pri gripi. Od 102 pozitivnih bolnikov, so v študijo vključili 59. Zaradi primerjave so bili vključeni tudi 203 COVID-19 negativni bolniki.

V skupini pozitivnih na COVID-19 je 68% bolnikov navajalo izgubo voha, 71% pa izgubo okusa, v primerjavi s COVID-19 negativno skupino, kjer je ta delež znašal le 16% oz. 17%. V prvi skupini so bolniki navajali hudo izgubo voha in okusa, vendar sta se pri večini čuta povrnila v dveh do štirih tednih, kar je sovpadalo z ozdravitvijo od okužbe. Nihče od preiskovanih ni potreboval bolnišnične oskrbe ali intenzivne terapije. Kljub odsotnosti hujših simptomov okužbe, so taki bolniki lahko širili okužbo ter jim je bila odrejena socialna distanca.

“Gleda na našo raziskavo izguba voha in okusa pomeni večjo verjetnost, da je pacient okužen s koronavirusom kot z drugim vzročnikom. Povišana telesna temperatura je najbolj pogost znak okužbe z novim koronavirusom, vendar smo dokazali, da sta tudi izguba voha in/ali okusa, poleg utrujenosti, pogosta zgodnja simptoma okužbe pri znatnem številu okuženih. Upamo, da bodo tudi druge ustanove uvrstile izgubo voha in okusa v presejanje na okužbo s SARS-CoV-2”, je izjavila avtorica študije, dr. Yan.

Vir: Livescience.com; © Future US, Inc.

GOR