Orl pregled pri odraslih

Otorinolaringološki pregled je osnova naše dejavnosti. Na začetku je potrebna natančna anamneza. Pacient izpostavi svoje težave, nato zdravnik z usmerjenimi vprašanji pridobi čim več podatkov o zdravstvenem stanju. ORL pregled vključuje neposredni pregled ušes, nosu, ustne votline, žrela in grla. K ORL pregledu sodi tudi palpacija (tipanje) vratu. Zaradi natančnejše ocene pregled lahko dopolnimo z endoskopijo - pregled z optičnimi instrumenti. 

Kaj je endoskopija?

Endoskopija je pregled telesnih votlin z optičnimi instrumenti. Razlikujemo rigidne (trde) in fleksibilne (upogljive) endoskope.

Priključimo jih na vir svetlobe in kamero, kar nam omogoča natančno oceno anatomskih in patoloških struktur ter tudi fotografiranje. Uporabljajo se tako v diagnostične (pregled, odvzem vzorcev) kot tudi terapevtske namene (kirurško zdravljenje).

Pri ORL pregledu endoskope uporabimo pri pregledu ušes (bobničev), nosu, žrela in grla. Endoskopski pregled je kratek, neboleč in tudi posebna priprava ni potrebna. Le pri endoskopiji nosu in grla občasno uporabimo lokalni anestetik (sluznico poškropimo z anestetikom).

Pri ORL operativnem zdravljenju je najbolj razširjena uporaba v kirurgiji obnosnih votlin.

GOR