Konjugirano pnevmokokno cepivo v zgodnjem otroštvu zmanjša tveganje za vnetje srednjih ušes

Čas za branje:
2 minuti

Skupina nizozemskih znanstvenikov je na osnovi 11 randimiziranih kontroliranih študij raziskovala učinek konjugiranega pnevmokoknega cepiva na preprečevanje akutnega vnetja srednjih ušes (AVSU) pri otrocih. Skupno je bilo v raziskavi vključenih 60,733 otrok starih do 12 let. Uspešnost cepiva je primerjana s placebom ali kontrolnim cepivom.

Rezultati raziskave kažejo, da je cepljenje s 7- do 11-valentnim pnevmokoknim cepivom v zgodnjem otroštvu povezano z znatnim zmanjšanjem (tudi do 53%) tveganja za AVSU povzročenim s pnevmokokom. Manjši vpliv ima na skupno število ASVU, oz. je brez vpliva v kolikor se izvaja po zgodnjem otroštvu oz. starejših otrocih, ki so že prebolevali bolezni dihal. Ob cepljenju so opažali blage neželene učinke kot so lokalna rdečina, oteklina in bolečina, ter zvišana telesna temperatura. Resnejši neželeni učinki so bili redki.

Kako je v Sloveniji?

V Sloveniji je cepljenje s konjugiranim pnevmokoknim cepivom vključeno v redni program cepljenja vendar ni obvezno. Potrebni so trije odmerki cepiva, prva dva odmerka otrok prejme pri 3 in 5 mesecih, tretjega pa med 11. in 18. mesecem. Na voljo je 10- in 13-valentno cepivo.

Viri: Reuters Health Information © 2019. Pneumococcal Conjugate Vaccine in Infancy Cuts Otitis Media - Medscape - Jun 18, 2019.
NIJZ

GOR