Novo peroralno zdravilo preprečuje prenos SARS-CoV-2

Čas za branje:
2 minuti

Rezutati nove raziskave znanstvenikov z Instituta za Biomedicinske znanosti na Državni Univerzi v Georgiji (ZDA), ki je bila v začetku decembra objavljena v znanstvenem časopisu Nature Microbiology, kažejo, da zdravilo molnupiravir (MK-4482/EIDD-2801) zavira prenos virusa SARS-CoV-2, kar bi lahko pomenilo prelomnico pri zdravljenju.

Kot razlaga dr. Richard Plemper, vodja raziskovalne skupine, ima zdravilo molnupiravir učinek na širok spekter respiratornih RNK virusov (npr. virus gripe) pri živalih. Zdravljenje skozi usta (peroralno) večkratno zmanjša količino izločenih virusnih delcev in posledično možnost prenosa okužbe, zaradi česar so se odločili zdravilo testirati tudi proti SARS-CoV-2 pri dihurjih.

Za poskus na dihurjih so se odločili, ker se hitro okužijo z novim koronavirusom, vendar večina ne razvije hujše oblike bolezni, podobno kot pri mlajši populaciji pri ljudeh. Raziskovalci so okužili dihurje s SARS-CoV-2 ter pričeli zdravljenje s molnupiravirom, ko so le-ti začeli širiti virus skozi nos. Neokuženi dihurji, ki so bili v kletki z zdravljenimi dihurji, se niso okužili. Za primerjavo, dihurji, ki so bili v kletki z okuženimi, vendar nezdravljenimi, so se okužili z novim koronavirusom.

Pri ljudeh bi to pomenilo, da osebe s COVID-19 ne bi bile več kužne že znotraj prvih 24 ur od pričetka zdravljenja. Zdravljenje bi se lahko pričelo že v zgodnji fazi bolezni, saj bo dostopno v peroralni obliki. Avtorji raziskave še dodajajo, da bi zdravljenje imelo morebitno trojno korist: posameznika bi ščitilo pred hujšim potekom bolezni, skrajšala bi se nalezljiva faza bolezni in s tem povezani čustveni in družbeno ekonomski učinki samoosamitve ter bi preprečilo lokalna žarišča bolezni.

Zdravilo molnupiravir ali MK-4482/EIDD-2801 je v II/III fazi kliničnega preskušanja za SARS-CoV-2 okužbo.

Vir – povzeto po: Georgia State University. "Oral drug blocks SARS-CoV-2 transmission, researchers find." ScienceDaily. ScienceDaily, 3 December 2020.

GOR