Očesni simptomi pri otrocih s COVID-19

Čas za branje:
2 minuti

Nova študija, objavljena v znanstvenem časpopisu JAMA Ophtalmology, odkriva, da je na Kitajskem skoraj ena četrtina otrok hospitaliziranih zaradi COVID-19 imela očesne simptome. Večina otrok je razvila očesne Simptome šele kasneje v poteku bolezni, pri devetih pa so bili očesni simptomi prvi znak okužbe s SARS-CoV-2. Očesni simptomi so se pozdravili pri vseh otrocih.

“Med 216 hospitaliziranimi otroci s COVID-19 v Wuhanu na Kitajskem, je 49 (22.7%) imelo očesne simptome, vključno z izcedkom, srbenjem in kongestijo očesne veznice” je sporočil dr. Fagang, profesor oftalmologije. “Otroci s sistemskimi znaki ali kašljem so bili bolj dovzetni za pojav očesnih simptomov, ki so bili blagi in so se pozdravili sami ali z lokalno terapijo.”

Diagnoza COVID-19 je bila potrjena s SARS-CoV-2 RT-PCR analizo brisa nosnega žrela. Raziskovalci so obravnavali medicinsko dokumentacijo hospitaliziranih otrok skupaj z elektronskim vprašalnikom za pridobitev dodatnih podatkov o očesnih simptomih, trajanju bolezni ter zdravljenju.

Večina otrok, 193, je bila izpostavljena družinskemu članu s potrjenim (173) ali suspektnim (20) COVID-19. Od 216 otrok, 93 ni imelo sistemskih ali respiratornih znakov bolezni pred testiranjem.

Med simptomatskimi otroci so bili najpogostejši simptomi vročina (81) in kašelj (79). Ostali prvi simptomi bolezni so bili driska (11), utrujenost (10), izcedek iz nosu (7), zamašen nos (6), očesni izcedek (5) in kongestija veznice (4). Vsi otroci so se pozdravili. Devetinštirideset otrok je imelo očesne simptome, najpogostejši so bili izcedek (27), srbenje (19) in kongestija veznice (5).

Raziskovalci so dodali, da ni nenavadno, da so simptomatski otroci razvili tudi očesne simptome, vnetje veznice je najverjetneje posledica prenosa virusa z roko v oči ali direktnega širjenja iz nosu preko solznega kanala.

“Pomembno je poudariti, da so otroci imeli ostale simptome (vročina, kašelj) pred očesnimi, saj, če bi bilo obratno, bi otroci z vnetjem veznice lahko širili COVID-19 še preden bi bil le-ta prepoznan” je povedal dr. Fredrick, profesor oftalmologije in pediatrije. Pomembno je tudi, da so se vsi otroci pozdravili.

Vir: Nearly One Quarter of Chinese Children Hospitalized With COVID-19-Developed Eye Symptoms - Medscape - Aug 26, 2020. Reuters Health Information © 2020

GOR