Orl pregled pri otrocih

V naši ambulanti veliko pozornosti posvečamo otrokom, saj pogosto potrebujejo specialistični ORL pregled. Pregled pri otrocih se bistveno ne razlikuje od pregleda pri odraslih. Podatke večinoma posredujejo starši. Dopolnimo ga s timpanometrijo - preiskava s katero ocenjujemo celovitost in podajnost bobničev.

Vsak obisk pri zdravniku je za otroka lahko stresen, bodisi zaradi predhodnih slabih izkušenj ali preprosto strahu pred neznanim. ORL pregled je kratek ter za otroka ni boleč, mora pa otrok pri pregledu mirovati. Večji otroci ponavadi dobro sodelujejo ter na pregledovalnem stolu lahko sedijo sami. Tudi pri dojenčkih večinoma ni težav. Najbolj prestrašeni so otroci v starosti 18 mesecev do 4 let, kar se lahko kaže z jokom in zavračanjem že pri vstopu v ambulanto. V takem primeru je potrebno sodelovanje staršev.

Starš se usede na pregledovalni stol, vzame otroka v naročje ter prisloni njegov hrbet na svoja prsa, otrokove nogice stisne s svojimi, z eno roko objame otroka pri čemer zajame tudi otrokove rokice, z drugo roko pa čvrsto prisloni glavico na svojo ramo, pri pregledu ušes starš nato zamenja roki in glavico obrne v drugo stran. 

Zdravnik lahko prične s pregledom ušes, pri čemer predvsem zaradi boljše preglednosti očisti ušesno maslo oz. cerumen, bodisi s tankimi vatiranimi paličicami ali prijemalkami bodisi z aspiratorjem (sesalcem). Aspirator pri sesanju proizvaja zvok, ki se ga otroci lahko ustrašijo. Sledi pregled nosu, ustne votline in žrela. Žrelnico pregledamo neposredno skozi žrelo, s pomočjo ogledala ali z optičnim instrumentom skozi nos. Na koncu pregleda potipamo vrat ter opravimo timpanometrijo (preiskava s katero ocenjujemo celovitost in podajnost bobničev), po potrebi pa tudi avdiometrijo ali otoakustične emisije.

GOR