Povečana žrelnica (Hipertrofija žrelnice)

Čas za branje:
2 minuti

Žrelnica (tudi adenoidne vegetacije) je limfatično tkivo v nosnem delu žrela. Skupaj s tonzilami ima pomembno imunsko vlogo. Pri majhnih otrocih se lahko poveča (predvsem po okužbah) do mere, ko prične ovirati dihanje skozi nos. Posledično se pojavi nefiziološko dihanje na usta, lahko tudi smrčanje in premori v dihanju. Govorimo o povečani žrelnici ali hipertrofiji žrelnice. Približno ena tretjina otrok ima hipertrofijo žrelnice.

Glavni simptom hipetrofične žrelnice je zamašen nos. Otrok prične dihati skozi odprta usta, pri govoru noslja, se slini, pogosto smrči in ima slabši spanec. Pojavljajo se lahko premori v dihanju ter celo obstruktivna apneja v spanju.

Na povečano žrelnico lahko sumimo že glede na težave, ki jih povzroča. Te po navadi najprej opazijo starši in izbrani pediater, ki otroka nato napoti k specialistu otorinolaringologije. Občasno na težave opozorijo vzgojiteljice v vrtcu ali logoped, ki otroka obravnava zaradi slabšega govornega razvoja.

Kirurška odstranitev žrelnice ali adenotomija je najučinkovitejša metoda za zdravljenje hipertrofične žrelnice in spada med najpogostejše operativne posege pri otrocih. Opravi se v kratkotrajni splošni anesteziji ter za otroka ni boleča. Tudi pooperativne bolečine niso izrazite ter otroci hitro okrevajo. Zaradi potencialnih zapletov je zaželeno, da otrok bolnišnico zapusti naslednji dan po operaciji ter ostane v domači oskrbi še nekaj dni po posegu. Operacija žrelnice se izvaja po drugem letu starosti, izjemoma prej.

Celoten članek lahko preberete na naslovu:
https://zdravstveninasvet.triglavzdravje.si/povecana-zrelnica-hipertrofija-zrelnice/

GOR