S cepljenjem proti HPV se zmanjša verjetnost okužbe ustne votline

Čas za branje:
2 minuti

Izsledki ameriške raziskave kažejo, da je okužba ustne votline s humanim papiloma virusom (HPV) manj pogosta pri spolno aktivnih mladih ženskah, ki so cepljene s štirivalentnim cepivom, kot pri tistih, ki niso bile cepljene.

Okužba materničnega vratu s HPV je najpogostejši vzrok za rak materničnega vratu, medtem ko oralna okužba predstavlja tveganje za rak glave in vratu, predvsem raka žrela.

V raziskavo je bilo vključenih 1259 spolno aktivnih mladih žensk, ki so jim bili odvzeti brisi ustne votline. Prisotnost DNK HPV je bila dokazana pri 6,2%. Pozitiven bris materničnega vratu je napovedoval tudi pozitiven bris ustne votline. HPV tipi, ki jih pokriva štirivalentno cepivo (HPV-6, HPV-11, HPV-16 in HPV-18), so bili znatno redkeje (80% manj) odkriti v ustni votlini cepljenih z vsaj enim odmerkom cepiva.

“Ugotovitve raziskave, da je cepljenje proti HPV povezano z manj epizodami oralne detekcije HPV, kažejo na to, da so cepljena dekleta in mlade ženske zaščitene pred oralnimi okužbami s HPV in morebitnim pojavom raka, povezanim s humanim papiloma virusom.”

Avtor študije in njegova ekipa še naprej spremljajo udeleženke študije in so začeli podobno pilotsko študijo pri moških.

Vir: Reuters Health Information © 2019 HPV Vaccine Linked to Lower Likelihood of Oral Infection - Medscape - Oct 30, 2019.

GOR