Vnetje žrela in grla: ko peče, praska in žge

Čas za branje:
2 minuti

Peklenski občutek, kot da smo požrli ogenj, poznamo vsi. Težko požiramo že samo slino, kaj šele hrano. Pogosto si v takšnih primerih postavimo vprašanje, ali lahko vneto žrelo in grlo »gasimo« s hladnimi pijačami in sladoledom.

To dilemo in kako vemo, ali imamo vneto žrelo ali grlo, ali se lahko z vdihavanjem mrzlega zraka prehladimo, kaj povzroči hripavost, kdaj in kako si lahko pri vnetju žrela in grla pomagamo sami in kdaj je nujen obisk pri zdravniku, je med drugim pojasnila dr. Anja Župan, dr. med., specialistka otorinolaringologije iz zasebne specialistične ORL ambulante Novak.

Akutno in kronično vnetje žrela in grla

Najpogostejši vzrok za akutno vnetje žrela in grla so virusne okužbe (adenovirusi, rinovirusi, koronavirusi, parainfluenca, influenca), sledijo jim bakterijske okužbe (streptokoki skupine A, Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis), a le redko so vzrok za vnetje glivične infekcije. Mehansko, kemično ali termično draženje, kot je refluks želodčne kisline, so prav tako pogosto vzrok za vneto žrelo in grlo, medtem ko vnetje glasilk in hripavost neredko povzroči travma, ki nastane zaradi glasnega in dolgotrajnega kričanja ali nepravilne tehnike petja.

Vnetje grla (laringitis) je akutno, ko simptomi trajajo manj kot tri tedne, o kroničnem stanju pa govorimo, ko so bolezenski znaki prisotni več kot tri tedne. Pri akutnem laringitisu pride do tipičnega izboljšanja simptomov v nekaj dneh. Pogosto so prisotni: povišana telesna temperatura, bolečine pri požiranju, kašelj in drugi znaki prehlada. Akutno vnetje grla je tudi najpogostejši vzrok za hripavost.

Celoten članek je objavljen v reviji Moje Zdravje, preberete ga lahko na spodnji povezavi.

Pri nastanku članka je sodelovala naša zdravnica, Anja Župan, dr. med.

Vir: https://www.revijazamojezdravje.si/vnetje-zrela-in-grla-ko-pece-praska-in-zge/

GOR